Skogsbad

   

Shirin Yoku kommer från Japan och betyder att bada sina sinnen i skogens atmosfär. Det har varit ett friskvårdsverktyg i decennier i Japan, läkare skrev ut recept på skogsterapi/skogsbad. Dr Quing Li forskade på sambandet immunförsvar och skogsvistelse och det visade en positiv inverkan på hälsan.

Skogsbad är medveten närvaro i naturen. Du känner in naturen med dina sinnen, meditation i det lugna och medveten andning. Stanna upp Här och nu! Upptäck naturen. 

Studier visar hälsoeffekter på att skogsbada sänker blodtrycket/pulsen, höjer immunförsvaret, främjar hjärt- kärlhälsan, sänker blodsockernivån, bidrar till kreativitet. Kortisol och adrenalin i blodet sjunker. Lindrar oro och depression och höjer energinivåerna vid utmattning. Det främjar alltså det parasympatiska nervsystemet som aktiveras vid vila och bygger upp kroppens reserver (hjärtat pumpar med mindre kraft och pulsen minskar). Undertrycker det sympatiska nervsystemet som förbereder kroppen för flykt eller kamp- stress. 

Fler positiva effekter med skogsbad är dem återkommande mönstren (fraktalmönster) i olika skalor som påverkar oss. Dagsljuset ger oss  D vitaminer som påverkar vår hälsa avsevärt t ex melatonin som gör sömnen bättre och serotonin som är en ”må bra hormon”. Dessa hormoner ökar även vid rörelse. 

Fytocider: En molekyl som växter och träd producerar. Dessa molekyler påverkar vårt immunförsvar via inandning och ökar mängden hos vissa av våra celler. Molekylen kan förgöra virus, cancerceller. Reducerar även stress och främjar kroppens självläkning.

Naturen bjuder på lagom mycket stimuli. Den vackra miljön verkar vara gynnsam för hjärnans DNA. Hjärnan reagerar bättre på lugna naturbilder och stillhet än stressig stadsmiljö. Det är LYX med tystnad i dagens samhälle. Vi behöver aktivt söka tystnad, det kan lätta på sorger och du får ro i själen.

FORSKNING 

Hur går SKOGSBAD till: Vi samlas i en liten grupp, var och en tar med sig ett liggunderlag och ev en filt. Du får lite information om varför det är hälsosamt att Skogsbada och lite bakgrund om det. Våra sinnen kommer att bli "preppade" av massa intryck som gör oss avslappnade dvs medveten närvaro Här och Nu! Att observera hur ser det ut i naturen är så häftigt, ta vara på det vackra och ge dig en fantastisk upplevelse.

Vi promenerar lugnt och stillsamt ut i skogen till en utvald plats. Där observerar vi tystnaden och ser oss omkring. Vi ställer oss vid ett träd som känns mäktigt och stort. Trädhälsning, några andningsövningar och rörelser startar vi med och därefter sätter /lägger vi oss på en plats som känns bra och tar in det vackra med våra sinnen. Det finns möjlighet att prova en hängmatta och ta in det du ser, hör eller känner, så FANTASTISKT!

Som avslutning får du göra en MANDALA, du samlar ihop naturmaterial som du sen skapar din egen mandala med i lugn och ro. Mandala kommer från buddismen och hinduismen, ordet betyder cirkel och är en universell symbol för harmoni och helhet. Under tiden du skapar dricker du en varm kopp te.

Sist men inte minst drar vi oss tillbaka, tackar naturen med att krama/luta dig mot ditt träd och tacka för det vackra.

Hur känns det?


Källa: Cecilia Gustafsson, skapare av SKOGSBADS kursen i Järvsö

Inom kort kan du testa SKOGSBAD i Östervåla.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------   
   tel: 0292-103 90            kontakt@halsoguiden.net           ©Copyright halsoguiden.net