Naturskafferiet

SURKÅL GOTT SOM DET ÄR – ELLER SOM TILLBEHÖR TILL DET MESTA

Surkål är otroligt gott bara som det är eller som tillbehör. i surkål finns massor av mjölksyrebakterier -bra mag- och tarm bakterier som är väldigt nyttigt för din tarm. Du vet väl att ditt immunförsvar sitter i tarmen så ta väl hand om din mage och ge den extra boost.

GÖR DIN EGEN SURKÅL

Ingredienser:

  • Vitkål eller rödkål 
  • Rikligt med kryddor (till exempel hela fänkål, kummin, korianderfrön)
  • Vatten


Gör så här

1. Strimla eller skär röd/vitkål i strimlor eller bitar.

2. Lägg kålen i en bunke och salta lite lätt, massera kålen med händerna, och den kommer börja mjukna och vätska sig något.

3. Tryck och pressa ner kålen så hårt du bara kan för hand i en stor glasburk.

Krydda med till exempel hela fänkål, kummin, korianderfrön eller din favoritkrydda och lägg i fröna/krydda allt eftersom. Det går åt ganska mycket, och varje frö kommer skapa en smaksensation i munnen när de är klara att ätas. Slå ner kålen så att burken blir så full som möjligt.

4. När burken typ är fylld med kål, häll i vatten så det nästan täcks, lägg ett eller flera kålblad som översta lagret.

5. Förslut locket och ställ på en tallrik, ganska så varmt, gärna lite i solen sådär eller intill ett element om det är kallt i rummet.

6. Öppna då och då för att släppa lite på trycket som skapas. Då kan det också rinna ut vätska så låt stå på tallrik eller dylikt. Har det bildats små bubblor och ser ”levande ut” och som det är full aktivitet där inne, då vet du att den har kickat igång.

7. Surkålen är klar efter cirka en vecka, men kan gott och väl stå längre. 8. När den är klar, öppna locket och ta bort de stora kålbladen på toppen och eventuellt lite av översta lagret. Förvara sedan i kylen. Mums....smaklig måltid!

LYCKA TILL!!


   
   tel: 0292-103 90            kontakt@halsoguiden.net           ©Copyright halsoguiden.net